Gut: An underestimated target organ for Aluminum.
Document type :
Article dans une revue scientifique: Article de synthèse/Review paper
PMID :
Permalink :
Title :
Gut: An underestimated target organ for Aluminum.
Author(s) :
Vignal, Cecile [Auteur]
Lille Inflammation Research International Center - U 995 [LIRIC]
Desreumaux, Pierre [Auteur]
Lille Inflammation Research International Center - U 995 [LIRIC]
Body-Malapel, Mathilde [Auteur]
Lille Inflammation Research International Center - U 995 [LIRIC]

Lille Inflammation Research International Center - U 995 [LIRIC]
Desreumaux, Pierre [Auteur]

Lille Inflammation Research International Center - U 995 [LIRIC]
Body-Malapel, Mathilde [Auteur]
Lille Inflammation Research International Center - U 995 [LIRIC]
Journal title :
Morphologie
Volume number :
100
Pages :
75-84
Publication date :
2016-06-01
ISSN :
1286-0115
Keyword(s) :
Mesh:Horses
Mesh:Crohn Disease/veterinary
Mesh:Gastrointestinal Microbiome/drug effects*
Mesh:Intestinal Mucosa/pathology
Mesh:Risk Factors
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/physiopathology
Mesh:Intestinal Mucosa/drug effects*
Mesh:Intestinal Mucosa/chemistry
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/chemically induced*
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/epidemiology
Mesh:Incidence
Mesh:Genome-Wide Association Study
Mesh:Homeostasis/drug effects
Mesh:Eating
Mesh:Adult
Mesh:Beverages/standards
Mesh:Environmental Pollutants/toxicity
Mesh:Humans
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/genetics
Mesh:Intestinal Mucosa/physiopathology
Mesh:Environmental Exposure/adverse effects*
Mesh:Food/standards
Mesh:Animals
Mesh:Biological Availability
Mesh:Child
Mesh:Cooking and Eating Utensils
Mesh:Crohn Disease/chemically induced*
Mesh:Aluminum Compounds/pharmacokinetics*
Mesh:Aluminum Compounds/toxicity*
Mesh:Dust
Mesh:Crohn Disease/veterinary
Mesh:Gastrointestinal Microbiome/drug effects*
Mesh:Intestinal Mucosa/pathology
Mesh:Risk Factors
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/physiopathology
Mesh:Intestinal Mucosa/drug effects*
Mesh:Intestinal Mucosa/chemistry
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/chemically induced*
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/epidemiology
Mesh:Incidence
Mesh:Genome-Wide Association Study
Mesh:Homeostasis/drug effects
Mesh:Eating
Mesh:Adult
Mesh:Beverages/standards
Mesh:Environmental Pollutants/toxicity
Mesh:Humans
Mesh:Inflammatory Bowel Diseases/genetics
Mesh:Intestinal Mucosa/physiopathology
Mesh:Environmental Exposure/adverse effects*
Mesh:Food/standards
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Mesh:Child
Mesh:Cooking and Eating Utensils
Mesh:Crohn Disease/chemically induced*
Mesh:Aluminum Compounds/pharmacokinetics*
Mesh:Aluminum Compounds/toxicity*
Mesh:Dust
HAL domain(s) :
Sciences du Vivant [q-bio]
French abstract :
Depuis la seconde guerre mondiale, plusieurs facteurs tels qu’un essor industriel impressionnant, une augmentation de la bio-accessibilité environnementale et un accroissement de la consommation alimentaire ont contribué ...
Show more >Depuis la seconde guerre mondiale, plusieurs facteurs tels qu’un essor industriel impressionnant, une augmentation de la bio-accessibilité environnementale et un accroissement de la consommation alimentaire ont contribué à une amplification importante de l’exposition humaine à l’aluminium. L’aluminium est notamment présent dans la nourriture, les boissons, certains médicaments et dans les poussières atmosphériques. Dans notre alimentation, de l’aluminium se surajoute via les additifs et les ustensiles de cuisine. Par conséquent, la dose tolérable d’aluminium est dépassée pour une part significative de la population mondiale, particulièrement chez les enfants qui sont plus vulnérables aux effets toxiques des polluants que les adultes. Face à cet afflux d’aluminium par voie orale, le tractus intestinal constitue une barrière essentielle, d’autant que 38 % de l’aluminium ingéré s’accumulent au niveau de la muqueuse intestinale. Bien qu’encore peu documenté à ce jour, l’impact de l’exposition orale à l’aluminium en conditions pertinentes par rapport à une exposition humaine réelle semble être délétère pour l’homéostasie de l’intestin. L’ingestion d’aluminium affecte la régulation de la perméabilité, de la microflore et de la fonction immunitaire de l’intestin. De nombreux arguments concordent aujourd’hui vers une implication de l’aluminium en tant que facteur de risque environnemental pour les maladies inflammatoires chroniques de l’intestin.Show less >
Show more >Depuis la seconde guerre mondiale, plusieurs facteurs tels qu’un essor industriel impressionnant, une augmentation de la bio-accessibilité environnementale et un accroissement de la consommation alimentaire ont contribué à une amplification importante de l’exposition humaine à l’aluminium. L’aluminium est notamment présent dans la nourriture, les boissons, certains médicaments et dans les poussières atmosphériques. Dans notre alimentation, de l’aluminium se surajoute via les additifs et les ustensiles de cuisine. Par conséquent, la dose tolérable d’aluminium est dépassée pour une part significative de la population mondiale, particulièrement chez les enfants qui sont plus vulnérables aux effets toxiques des polluants que les adultes. Face à cet afflux d’aluminium par voie orale, le tractus intestinal constitue une barrière essentielle, d’autant que 38 % de l’aluminium ingéré s’accumulent au niveau de la muqueuse intestinale. Bien qu’encore peu documenté à ce jour, l’impact de l’exposition orale à l’aluminium en conditions pertinentes par rapport à une exposition humaine réelle semble être délétère pour l’homéostasie de l’intestin. L’ingestion d’aluminium affecte la régulation de la perméabilité, de la microflore et de la fonction immunitaire de l’intestin. De nombreux arguments concordent aujourd’hui vers une implication de l’aluminium en tant que facteur de risque environnemental pour les maladies inflammatoires chroniques de l’intestin.Show less >
English abstract : [en]
Since World War II, several factors such as an impressive industrial growth, an enhanced environmental bioavailability and intensified food consumption have contributed to a significant amplification of human exposure to ...
Show more >Since World War II, several factors such as an impressive industrial growth, an enhanced environmental bioavailability and intensified food consumption have contributed to a significant amplification of human exposure to aluminum. Aluminum is particularly present in food, beverages, some drugs and airbone dust. In our food, aluminum is superimposed via additives and cooking utensils. Therefore, the tolerable intake of aluminum is exceeded for a significant part of the world population, especially in children who are more vulnerable to toxic effects of pollutants than adults. Faced with this oral aluminum influx, intestinal tract is an essential barrier, especially as 38% of ingested aluminum accumulates at the intestinal mucosa. Although still poorly documented to date, the impact of oral exposure to aluminum in conditions relevant to real human exposure appears to be deleterious for gut homeostasis. Aluminum ingestion affects the regulation of the permeability, the microflora and the immune function of intestine. Nowadays, several arguments are consistent with an involvement of aluminum as an environmental risk factor for inflammatory bowel diseases.Show less >
Show more >Since World War II, several factors such as an impressive industrial growth, an enhanced environmental bioavailability and intensified food consumption have contributed to a significant amplification of human exposure to aluminum. Aluminum is particularly present in food, beverages, some drugs and airbone dust. In our food, aluminum is superimposed via additives and cooking utensils. Therefore, the tolerable intake of aluminum is exceeded for a significant part of the world population, especially in children who are more vulnerable to toxic effects of pollutants than adults. Faced with this oral aluminum influx, intestinal tract is an essential barrier, especially as 38% of ingested aluminum accumulates at the intestinal mucosa. Although still poorly documented to date, the impact of oral exposure to aluminum in conditions relevant to real human exposure appears to be deleterious for gut homeostasis. Aluminum ingestion affects the regulation of the permeability, the microflora and the immune function of intestine. Nowadays, several arguments are consistent with an involvement of aluminum as an environmental risk factor for inflammatory bowel diseases.Show less >
Language :
Anglais
Audience :
Internationale
Popular science :
Non
Administrative institution(s) :
Inserm
Université de Lille
CHU Lille
Université de Lille
CHU Lille
Research team(s) :
Inflammatory digestive disease : pathophysiology and therapeutic targets developement
IBD and environnemental factors : epidemiology and functional analyses
IBD and environnemental factors : epidemiology and functional analyses
Submission date :
2019-03-01T14:19:44Z
2019-06-06T09:57:04Z
2021-08-25T15:06:53Z
2021-12-09T10:15:52Z
2019-06-06T09:57:04Z
2021-08-25T15:06:53Z
2021-12-09T10:15:52Z
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- Vignal, Morphologie.Gut-Al 2016.pdf
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