Surface proteins of [i]Propionibacterium ...
Document type :
Communication dans un congrès avec actes: Autre communication scientifique (congrès sans actes - poster - séminaire...)
Title :
Surface proteins of [i]Propionibacterium freudenreichii[/i] are involved in its anti-inflammatory properties.
Author(s) :
Plé, Coline [Auteur]
Lactic Acid Bacteria & Mucosal Immunity - CIIL
Le Maréchal, Caroline [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Péton, Vincent [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Vroland, Christophe [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Briard-Bion, Valérie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Chuat, Victoria [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Loux, Valentin [Auteur]
Unité Mathématique Informatique et Génome [MIG]
Foligne, Benoit [Auteur]
Lactic Acid Bacteria & Mucosal Immunity - CIIL
Deutsch, Stéphanie-Marie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Falentin, Hélène [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Jan, Gwénaël [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Lactic Acid Bacteria & Mucosal Immunity - CIIL
Le Maréchal, Caroline [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Péton, Vincent [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Vroland, Christophe [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Briard-Bion, Valérie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Chuat, Victoria [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Loux, Valentin [Auteur]
Unité Mathématique Informatique et Génome [MIG]
Foligne, Benoit [Auteur]

Lactic Acid Bacteria & Mucosal Immunity - CIIL
Deutsch, Stéphanie-Marie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Falentin, Hélène [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Jan, Gwénaël [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Conference title :
International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics – IPC2014
City :
Budapest
Country :
Hongrie
Start date of the conference :
2014-06-24
Journal title :
IPC 2014
Publisher :
PAMIDA International Ltd
Publication date :
2014
English keyword(s) :
propionibacterium freudenreichii
produit laitier
aliment fermenté
protéine de surface
santé humaine
anti-inflammatoire
intestin
probiotique
produit laitier
aliment fermenté
protéine de surface
santé humaine
anti-inflammatoire
intestin
probiotique
HAL domain(s) :
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Sciences du Vivant [q-bio]/Alimentation et Nutrition
Sciences du Vivant [q-bio]/Alimentation et Nutrition
English abstract : [en]
Propionibacterium freudenreichii is a food grade bacterium consumed both in cheeses and in probiotic preparations. Its promising immunomodulatory potential largely relies on the presence of specific and strain-dependent ...
Show more >Propionibacterium freudenreichii is a food grade bacterium consumed both in cheeses and in probiotic preparations. Its promising immunomodulatory potential largely relies on the presence of specific and strain-dependent surface compounds. The CIRM BIA 129 strain was selected for immunomodulatory properties, its surfaceome deciphered using an integrative approach. Surface Layer Associated Proteins (SLAPs) are involved in the anti-inflammatory properties,Show less >
Show more >Propionibacterium freudenreichii is a food grade bacterium consumed both in cheeses and in probiotic preparations. Its promising immunomodulatory potential largely relies on the presence of specific and strain-dependent surface compounds. The CIRM BIA 129 strain was selected for immunomodulatory properties, its surfaceome deciphered using an integrative approach. Surface Layer Associated Proteins (SLAPs) are involved in the anti-inflammatory properties,Show less >
Language :
Anglais
Peer reviewed article :
Oui
Audience :
Non spécifiée
Popular science :
Non
Source :