L'Eglise et les artisans : l'attachement ...
Document type :
Article dans une revue scientifique: Article original
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Title :
L'Eglise et les artisans : l'attachement des bouchers parisiens au catholicisme du XVe au XXe siècle
Author(s) :
Leteux, Sylvain [Auteur]
Journal title :
Revue d'Histoire ecclésiastique
Abbreviated title :
Rev. hist. ecclés.
Pages :
371-391
Publisher :
Louvain : Université Catholique de Louvain
Publication date :
2004-06
ISSN :
2294-1088
Keyword(s) :
Corporatisme
Confrérie
Boucherie
Paris
Confrérie
Boucherie
Paris
HAL domain(s) :
Sciences de l'Homme et Société/Histoire
French abstract :
Comme la plupart des corporations d'Ancien Régime, les bouchers parisiens sont très attachés au catholicisme. Cet attachement se manifeste par la multiplication des confréries dans les quartiers et de nombreuses fondations ...
Show more >Comme la plupart des corporations d'Ancien Régime, les bouchers parisiens sont très attachés au catholicisme. Cet attachement se manifeste par la multiplication des confréries dans les quartiers et de nombreuses fondations pieuses dans la paroisse Saint-Jacques-de-la-Boucherie, principal centre de la vie religieuse des bouchers du XVe siècle jusqu'à la Révolution. Une des particularités de cette profession à Paris est qu'une corporation est rétablie entre 1802 et 1858, ce qui facilite le financement d'aides charitables et de cérémonies religieuses jusqu'à la chute du Second Empire. L'attachement des bouchers aux valeurs chrétiennes, artisanales et paternalistes se manifeste encore au XXe siècle par l'action d'une Union Professionnelle catholique assez dynamique, qui bénéficie de soutiens patronaux importants, notamment sous le régime de Vichy.Show less >
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English abstract : [en]
Like most guilds during the Ancien Régime, Parisian butchers are very much attached to catholicism. This attachment can be seen in the growing number of local brotherhoods and the numerous religious foundations in the ...
Show more >Like most guilds during the Ancien Régime, Parisian butchers are very much attached to catholicism. This attachment can be seen in the growing number of local brotherhoods and the numerous religious foundations in the parish of Saint-Jacques-de-la-Boucherie, the butchers' main religious center from the fifteenth-century to the Revolution. One of the particularities of this profession in Paris lies in the restoration of a guild between 1802 and 1858, which made it easier to fund of charitable works and religious ceremonies until the fall of the Second Empire. The butchers' attachment to the Christian and paternalist values of their trade can also be felt in the twentieth-century in the action of a rather dynamic Catholic Trade Union, which benefits from the staunch support of employers, notably during the Vichy government.Show less >
Show more >Like most guilds during the Ancien Régime, Parisian butchers are very much attached to catholicism. This attachment can be seen in the growing number of local brotherhoods and the numerous religious foundations in the parish of Saint-Jacques-de-la-Boucherie, the butchers' main religious center from the fifteenth-century to the Revolution. One of the particularities of this profession in Paris lies in the restoration of a guild between 1802 and 1858, which made it easier to fund of charitable works and religious ceremonies until the fall of the Second Empire. The butchers' attachment to the Christian and paternalist values of their trade can also be felt in the twentieth-century in the action of a rather dynamic Catholic Trade Union, which benefits from the staunch support of employers, notably during the Vichy government.Show less >
Language :
Français
Audience :
Internationale
Popular science :
Non
Administrative institution(s) :
CNRS
Université de Lille
Université de Lille
Submission date :
2021-04-02T13:30:19Z