Les formes d'intervention des pouvoirs ...
Document type :
Article dans une revue scientifique: Article original
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Title :
Les formes d'intervention des pouvoirs publics dans l'approvisionnement en bestiaux de Paris : la Caisse de Poissy de l'Ancien Régime au Second Empire
Author(s) :
Leteux, Sylvain [Auteur]
Journal title :
Cahiers d'Economie et de Sociologie Rurales
Pages :
49-78
Publisher :
INRA Editions
Publication date :
2005
ISSN :
0755-9208
Keyword(s) :
Food supply in Paris
Liberalism
Free trade
Cattle dealing
Approvisionnement
Paris
Libéralisme économique
Commerce des bestiaux
Caisse de Poissy
Liberalism
Free trade
Cattle dealing
Approvisionnement
Paris
Libéralisme économique
Commerce des bestiaux
Caisse de Poissy
HAL domain(s) :
Sciences de l'Homme et Société/Histoire
French abstract :
Héritière d'une longue tradition d'intervention des autorités publiques pour la régulation des marchés d'approvisionnement en bestiaux de Paris, la Caisse de Poissy connaît de nombreuses vicissitudes sous l'Ancien Régime, ...
Show more >Héritière d'une longue tradition d'intervention des autorités publiques pour la régulation des marchés d'approvisionnement en bestiaux de Paris, la Caisse de Poissy connaît de nombreuses vicissitudes sous l'Ancien Régime, au gré des priorités du pouvoir monarchique et\/ou municipal, et des pressions exercées tantôt par les bouchers tantôt par les herbagers. Créée avant tout pour garantir le paiement entre les bouchers et les marchands de bestiaux, la caisse est aussi une source de revenus non négligeable pour la Ville de Paris. Pendant toute son existence, la caisse est l'objet d'un vif débat entre les partisans de la liberté des échanges et ceux qui réclament le maintien d'un système qui est sensé garantir un approvisionnement régulier de la capitale. C'est l'évolution des termes de ce débat sur le long terme, depuis l'Ancien Régime jusqu'au Second Empire, qui est intéressante à suivre, notamment aux périodes où le système est provisoirement suspendu (1776, 1791, 1825).Show less >
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English abstract : [en]
Heir to a long tradition of interventionism applied by public authorities on the regulation of cattle supply markets in Paris, the Caisse de Poissy knew many ups and downs from the creation of the first sworn (or licensed) ...
Show more >Heir to a long tradition of interventionism applied by public authorities on the regulation of cattle supply markets in Paris, the Caisse de Poissy knew many ups and downs from the creation of the first sworn (or licensed) brokers in the sixteenth-century to the final suppression of the system by napoleon III in 1858. The authorities waver and dither over the opportuneness of upholding the system or not, depending on the priorities of the monarchical power and the pressures exerted by either the butchers or the cattle feeders. Created first and foremost to guarantee the settlement of accounts between butchers and cattle dealers, the fund is also a significant source of revenue for the City of Paris, which explains why the decisions made by the central authorities are not always in keeping with the municipality's interests. From start to finish, the fund is at the centre of a lively debate between free trade supporters and supporters of a system designed to guarantee the regular food supply of the capital. The interest of the debate lies in the evolution of its terms from the Old Regime to the Second Empire, particularly at times when the system was temporarily questioned or even suspended, notably under Turgot in 1825, during the 1791 Revolution, and under the Villèle Ministry in 1825. The arguments put forward by the butchers'unions in the eighteen- and nineteenth-centuries are evidence of the manipulative way this trade tackled the issue to justify the preservation of a corporatist privilege under the pretence of defending the public good.Show less >
Show more >Heir to a long tradition of interventionism applied by public authorities on the regulation of cattle supply markets in Paris, the Caisse de Poissy knew many ups and downs from the creation of the first sworn (or licensed) brokers in the sixteenth-century to the final suppression of the system by napoleon III in 1858. The authorities waver and dither over the opportuneness of upholding the system or not, depending on the priorities of the monarchical power and the pressures exerted by either the butchers or the cattle feeders. Created first and foremost to guarantee the settlement of accounts between butchers and cattle dealers, the fund is also a significant source of revenue for the City of Paris, which explains why the decisions made by the central authorities are not always in keeping with the municipality's interests. From start to finish, the fund is at the centre of a lively debate between free trade supporters and supporters of a system designed to guarantee the regular food supply of the capital. The interest of the debate lies in the evolution of its terms from the Old Regime to the Second Empire, particularly at times when the system was temporarily questioned or even suspended, notably under Turgot in 1825, during the 1791 Revolution, and under the Villèle Ministry in 1825. The arguments put forward by the butchers'unions in the eighteen- and nineteenth-centuries are evidence of the manipulative way this trade tackled the issue to justify the preservation of a corporatist privilege under the pretence of defending the public good.Show less >
Language :
Français
Audience :
Nationale
Popular science :
Non
Administrative institution(s) :
CNRS
Université de Lille
Université de Lille
Submission date :
2021-04-02T14:52:01Z