Determination of representative and ...
Type de document :
Article dans une revue scientifique: Article original
URL permanente :
Titre :
Determination of representative and instantaneous process side heat transfer coefficients in agitated vessel using heat flux sensors
Auteur(s) :
Delaplace, Guillaume [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Demeyre, J.-F. [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Guérin, Romuald [Auteur]
37730|||Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Debreyne, Pascal [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Leuliet, Jean Claude [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Demeyre, J.-F. [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Guérin, Romuald [Auteur]
37730|||Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Debreyne, Pascal [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Leuliet, Jean Claude [Auteur]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Titre de la revue :
Chemical Engineering and Processing: Process Intensification
Numéro :
44
Pagination :
993-998
Éditeur :
Elsevier
Date de publication :
2005
ISSN :
0255-2701
Mot(s)-clé(s) en anglais :
Heat flux sensors
Mixing
Heat transfer
Helical ribbon impeller
Newtonian fluid
Mixing
Heat transfer
Helical ribbon impeller
Newtonian fluid
Discipline(s) HAL :
Sciences du Vivant [q-bio]
Physique [physics]/Matière Condensée [cond-mat]/Matière Molle [cond-mat.soft]
Sciences de l'ingénieur [physics]/Génie des procédés
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Sciences du Vivant [q-bio]/Biochimie, Biologie Moléculaire/Biologie moléculaire
Physique [physics]/Matière Condensée [cond-mat]/Matière Molle [cond-mat.soft]
Sciences de l'ingénieur [physics]/Génie des procédés
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Sciences du Vivant [q-bio]/Biochimie, Biologie Moléculaire/Biologie moléculaire
Résumé en anglais : [en]
In this work, process side heat transfer coefficients were determined through the use of a heat flux sensor and compared to those using conventional thermocouples and heat balance technique. A local heat fluxmeter was ...
Lire la suite >In this work, process side heat transfer coefficients were determined through the use of a heat flux sensor and compared to those using conventional thermocouples and heat balance technique. A local heat fluxmeter was mounted on the inner wall of a rounded bottom vessel equipped with an atypical helical ribbon impeller supported by two vertical arms. A detailed analysis of the variations of instantaneous heat flux with impeller positions is also presented. It is shown that the heat flux sensor is able to monitor the thermal boundary layer thickness and its renewal with the impeller rotation.Lire moins >
Lire la suite >In this work, process side heat transfer coefficients were determined through the use of a heat flux sensor and compared to those using conventional thermocouples and heat balance technique. A local heat fluxmeter was mounted on the inner wall of a rounded bottom vessel equipped with an atypical helical ribbon impeller supported by two vertical arms. A detailed analysis of the variations of instantaneous heat flux with impeller positions is also presented. It is shown that the heat flux sensor is able to monitor the thermal boundary layer thickness and its renewal with the impeller rotation.Lire moins >
Langue :
Anglais
Comité de lecture :
Oui
Audience :
Internationale
Vulgarisation :
Non
Références liée(s) :
Établissement(s) :
ENSCL
Université de Lille
CNRS
INRA
Université de Lille
CNRS
INRA
Collections :
Équipe(s) de recherche :
Processus aux Interfaces et Hygiène des Matériaux (PIHM)
Date de dépôt :
2022-02-01T13:09:56Z
2022-02-03T14:49:47Z
2022-02-03T14:49:47Z