Advances in Food Powder Agglomeration Engineering
Document type :
Partie d'ouvrage: Chapitre
Permalink :
Title :
Advances in Food Powder Agglomeration Engineering
Author(s) :
Cuq, Bernard [Auteur correspondant]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Gaiani, C [Auteur]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Turchiuli, C [Auteur]
Ingénierie Procédés Aliments [GENIAL]
Galet, Laurence [Auteur]
Centre de recherche d'Albi en génie des procédés des solides divisés, de l'énergie et de l'environnement [RAPSODEE]
Scher, J [Auteur]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Jeantet, Romain [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Mandato, S [Auteur]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Petit, Jérémy [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Murrieta-Pazos, Ingrid [Auteur]
Centre de recherche d'Albi en génie des procédés des solides divisés, de l'énergie et de l'environnement [RAPSODEE]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Barkouti, Amal [Auteur]
Ingénierie Procédés Aliments [GENIAL]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Schuck, Pierre [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Rondet, E [Auteur]
Démarche intégrée pour l'obtention d'aliments de qualité [UMR Qualisud]
Delalonde, M. [Auteur]
Démarche intégrée pour l'obtention d'aliments de qualité [UMR Qualisud]
Dumoulin, E [Auteur]
Ingénierie Procédés Aliments [GENIAL]
Delaplace, Guillaume [Auteur]
Processus aux Interfaces et Hygiène des Matériaux [PIHM]
Ruiz, Thierry [Auteur]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Gaiani, C [Auteur]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Turchiuli, C [Auteur]
Ingénierie Procédés Aliments [GENIAL]
Galet, Laurence [Auteur]
Centre de recherche d'Albi en génie des procédés des solides divisés, de l'énergie et de l'environnement [RAPSODEE]
Scher, J [Auteur]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Jeantet, Romain [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Mandato, S [Auteur]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Petit, Jérémy [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Laboratoire de Génie des Procédés et Technologie Alimentaires [LGPTA]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Murrieta-Pazos, Ingrid [Auteur]
Centre de recherche d'Albi en génie des procédés des solides divisés, de l'énergie et de l'environnement [RAPSODEE]
Laboratoire d'Ingénierie des Biomolécules [LIBio]
Barkouti, Amal [Auteur]
Ingénierie Procédés Aliments [GENIAL]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Schuck, Pierre [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Rondet, E [Auteur]
Démarche intégrée pour l'obtention d'aliments de qualité [UMR Qualisud]
Delalonde, M. [Auteur]
Démarche intégrée pour l'obtention d'aliments de qualité [UMR Qualisud]
Dumoulin, E [Auteur]
Ingénierie Procédés Aliments [GENIAL]
Delaplace, Guillaume [Auteur]
Processus aux Interfaces et Hygiène des Matériaux [PIHM]
Ruiz, Thierry [Auteur]
Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes [UMR IATE]
Book title :
Advances in Food and Nutrition Research
Pages :
41-103
Publisher :
Elsevier
Publication date :
2013-03-21
Keyword(s) :
céréale
Poudres alimentaires
agglomération
Propriétés de surface
Réactivité physico-chimique
Analyse dimensionnelle
Génie des procédés
Mécanismes
Blé dur
Poudres laitières
Poudres alimentaires
agglomération
Propriétés de surface
Réactivité physico-chimique
Analyse dimensionnelle
Génie des procédés
Mécanismes
Blé dur
Poudres laitières
English keyword(s) :
Food powders
Agglomeration
Surface properties
Physicochemical reactivity
Dimensional analysis
Process engineering
Mechanisms
Couscous
Durum wheat
Dairy powders
Agglomeration
Surface properties
Physicochemical reactivity
Dimensional analysis
Process engineering
Mechanisms
Couscous
Durum wheat
Dairy powders
HAL domain(s) :
Sciences du Vivant [q-bio]/Alimentation et Nutrition
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Physique [physics]/Matière Condensée [cond-mat]/Science des matériaux [cond-mat.mtrl-sci]
Physique [physics]/Matière Condensée [cond-mat]/Matière Molle [cond-mat.soft]
Sciences de l'ingénieur [physics]/Génie des procédés
Sciences du Vivant [q-bio]/Biochimie, Biologie Moléculaire/Biologie moléculaire
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Physique [physics]/Matière Condensée [cond-mat]/Science des matériaux [cond-mat.mtrl-sci]
Physique [physics]/Matière Condensée [cond-mat]/Matière Molle [cond-mat.soft]
Sciences de l'ingénieur [physics]/Génie des procédés
Sciences du Vivant [q-bio]/Biochimie, Biologie Moléculaire/Biologie moléculaire
English abstract : [en]
Food powders are used in everyday life in many ways and offer technological solutions to the problem of food production. The natural origin of food powders, diversity in their chemical composition, variability of the raw ...
Show more >Food powders are used in everyday life in many ways and offer technological solutions to the problem of food production. The natural origin of food powders, diversity in their chemical composition, variability of the raw materials, heterogeneity of the native structures, and physicochemical reactivity under hydrothermal stresses contribute to the complexity in their behavior. Food powder agglomeration has recently been considered according to a multiscale approach, which is followed in the chapter layout: (i) at the particle scale, by a presentation of particle properties and surface reactivity in connection with the agglomeration mechanisms, (ii) at the mechanisms scale, by describing the structuration dynamics of agglomerates, (iii) at the process scale, by a presentation of agglomeration technologies and sensors and by studying the stress transmission mode in the powder bed, and finally (iv) by an integration of the acquired knowledge, thanks to a dimensional analysis carried out at each scale.Show less >
Show more >Food powders are used in everyday life in many ways and offer technological solutions to the problem of food production. The natural origin of food powders, diversity in their chemical composition, variability of the raw materials, heterogeneity of the native structures, and physicochemical reactivity under hydrothermal stresses contribute to the complexity in their behavior. Food powder agglomeration has recently been considered according to a multiscale approach, which is followed in the chapter layout: (i) at the particle scale, by a presentation of particle properties and surface reactivity in connection with the agglomeration mechanisms, (ii) at the mechanisms scale, by describing the structuration dynamics of agglomerates, (iii) at the process scale, by a presentation of agglomeration technologies and sensors and by studying the stress transmission mode in the powder bed, and finally (iv) by an integration of the acquired knowledge, thanks to a dimensional analysis carried out at each scale.Show less >
Language :
Anglais
Audience :
Internationale
Popular science :
Non
Related reference(s) :
Administrative institution(s) :
ENSCL
INRA
CNRS
Université de Lille
INRA
CNRS
Université de Lille
Collections :
Research team(s) :
Processus aux Interfaces et Hygiène des Matériaux (PIHM)
Submission date :
2022-02-01T16:18:25Z
2022-03-31T17:33:05Z
2022-03-31T17:33:05Z