Les abattoirs sous haute surveillance. ...
Document type :
Article dans une revue scientifique
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Title :
Les abattoirs sous haute surveillance. Politiques et normalisation sanitaires à Saint-Maixent-l'école, du XIXe au milieu du XXe siècle
Translated title :
Strict Monitoring in Slaughterhouses. Policies and Sanitary Standards at Saint-Maixent-l'Ecole in the 19th and mid-20th Centuries
Author(s) :
Muller, Séverin [Auteur]
Centre Lillois d’Études et de Recherches Sociologiques et Économiques - UMR 8019 [CLERSÉ]

Centre Lillois d’Études et de Recherches Sociologiques et Économiques - UMR 8019 [CLERSÉ]
Journal title :
Revue d'Histoire Moderne et Contemporaine
Volume number :
n° 51-3
Pages :
p. 104-120
Publisher :
Societe D'histoire Moderne et Contemporaine
Publication date :
2004
ISSN :
0048-8003
Keyword(s) :
sanitaires
normalisation
politiques
abattoirs
normalisation
politiques
abattoirs
HAL domain(s) :
Sciences de l'Homme et Société/Sociologie
French abstract :
Les abattoirs figurent parmi les plus anciennes institutions classées administrativement comme « dangereuses » pour la santé publique.Dès le XIXe siècle, ils sont l’objet d’une normalisation qui consiste à former les ...
Show more >Les abattoirs figurent parmi les plus anciennes institutions classées administrativement comme « dangereuses » pour la santé publique.Dès le XIXe siècle, ils sont l’objet d’une normalisation qui consiste à former les bouchers à la discipline sanitaire. L’article étudie ce processus et les tensions qui le caractérisent à partir d’une étude qui compare la situation des abattoirs parisiens à celle de l’abattoir municipal de Saint-Maixent-l’École, de 1865 à 1950. Les préoccupations sanitaires se posent différemment dans une commune rurale et la municipalité se trouve obligée de bricoler des mesures sanitaires en fonction des moyens et des agents de contrôle à disposition. La normalisation de l’activité s’effectue localement par des rapports de force et des litiges entre les vétérinaires, les agents de police et les bouchers pour faire accepter à ces derniers le nouvel ordre sanitaire. Ces formes d’opposition soulignent la nécessaire phase d’adaptation à des normes imposées par une autorité extérieure. Elles montrent ce que signifie concrètement l’évolution des mœurs sanitaires.Show less >
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English abstract : [en]
Slaughterhouses were among the oldest institutions classified as “dangerous” to public health. Since the nineteenth century, they were subject to standardization, which consisted in alerting butchers to, and preparing them ...
Show more >Slaughterhouses were among the oldest institutions classified as “dangerous” to public health. Since the nineteenth century, they were subject to standardization, which consisted in alerting butchers to, and preparing them for, sanitary discipline. The article examines this process and the tension it generated by analyzing Parisian slaughterhouses and the municipal slaughterhouse of Saint-Maixent-l’Ecole from 1865 to 1950. The sanitary concerns differed between the capital and the little provincial towns and the municipality had to cope by taking sanitary measures with its own means and control staff. At the local level, the standardization of the activity was imposed by force, often worked out in litigations between veterinarians, policemen and butchers. The new sanitary order was the result of a power struggle. As a result of these conflicts, the acceptance of norms imposed by an exterior authority took quite some time. Clashes actually showed the concrete meaning of the evolution of sanitary morals.Show less >
Show more >Slaughterhouses were among the oldest institutions classified as “dangerous” to public health. Since the nineteenth century, they were subject to standardization, which consisted in alerting butchers to, and preparing them for, sanitary discipline. The article examines this process and the tension it generated by analyzing Parisian slaughterhouses and the municipal slaughterhouse of Saint-Maixent-l’Ecole from 1865 to 1950. The sanitary concerns differed between the capital and the little provincial towns and the municipality had to cope by taking sanitary measures with its own means and control staff. At the local level, the standardization of the activity was imposed by force, often worked out in litigations between veterinarians, policemen and butchers. The new sanitary order was the result of a power struggle. As a result of these conflicts, the acceptance of norms imposed by an exterior authority took quite some time. Clashes actually showed the concrete meaning of the evolution of sanitary morals.Show less >
Language :
Français
Peer reviewed article :
Oui
Audience :
Non spécifiée
Popular science :
Non
Administrative institution(s) :
Univ. Littoral Côte d’Opale
CNRS
Université de Lille
CNRS
Université de Lille
Collections :
Submission date :
2023-06-04T17:15:43Z
2023-06-22T08:40:51Z
2023-06-22T11:32:21Z
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