Plasma Levels of Free NƐ-Carboxymethyllysine ...
Type de document :
Article dans une revue scientifique: Article original
DOI :
PMID :
ArXiv :
hal-03673610
URL permanente :
Titre :
Plasma Levels of Free NƐ-Carboxymethyllysine (CML) after Different Oral Doses of CML in Rats and after the Intake of Different Breakfasts in Humans: Postprandial Plasma Level of sRAGE in Humans
Auteur(s) :
Helou, Cynthia [Auteur]
Université Saint-Joseph de Beyrouth [USJ]
Nogueira Silva Lima, Matheus-Thomaz [Auteur]
Facteurs de Risque et Déterminants Moléculaires des Maladies liées au Vieillissement - U 1167 [RID-AGE]
Niquet-Leridon, Céline [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Jacolot, Philippe [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Boulanger, Eric [Auteur]
Facteurs de risque et déterminants moléculaires des maladies liées au vieillissement (RID-AGE) - U1167
Delguste, Florian [Auteur]
Facteurs de Risque et Déterminants Moléculaires des Maladies liées au Vieillissement - U 1167 [RID-AGE]
Guilbaud, Axel [Auteur]
Facteurs de Risque et Déterminants Moléculaires des Maladies liées au Vieillissement - U 1167 [RID-AGE]
Genin, Michaël [Auteur]
METRICS : Evaluation des technologies de santé et des pratiques médicales - ULR 2694
Anton, Pauline M. [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Delayre-Orthez, Carine [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Papazian, Tatiana [Auteur]
Université Saint-Joseph de Beyrouth [USJ]
Howsam, Michael [Auteur]
Facteurs de risque et déterminants moléculaires des maladies liées au vieillissement (RID-AGE) - U1167
Tessier, Frederic [Auteur]
Facteurs de risque et déterminants moléculaires des maladies liées au vieillissement (RID-AGE) - U1167
Université Saint-Joseph de Beyrouth [USJ]
Nogueira Silva Lima, Matheus-Thomaz [Auteur]
Facteurs de Risque et Déterminants Moléculaires des Maladies liées au Vieillissement - U 1167 [RID-AGE]
Niquet-Leridon, Céline [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Jacolot, Philippe [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Boulanger, Eric [Auteur]

Facteurs de risque et déterminants moléculaires des maladies liées au vieillissement (RID-AGE) - U1167
Delguste, Florian [Auteur]
Facteurs de Risque et Déterminants Moléculaires des Maladies liées au Vieillissement - U 1167 [RID-AGE]
Guilbaud, Axel [Auteur]

Facteurs de Risque et Déterminants Moléculaires des Maladies liées au Vieillissement - U 1167 [RID-AGE]
Genin, Michaël [Auteur]

METRICS : Evaluation des technologies de santé et des pratiques médicales - ULR 2694
Anton, Pauline M. [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Delayre-Orthez, Carine [Auteur]
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais
Papazian, Tatiana [Auteur]
Université Saint-Joseph de Beyrouth [USJ]
Howsam, Michael [Auteur]

Facteurs de risque et déterminants moléculaires des maladies liées au vieillissement (RID-AGE) - U1167
Tessier, Frederic [Auteur]

Facteurs de risque et déterminants moléculaires des maladies liées au vieillissement (RID-AGE) - U1167
Titre de la revue :
Nutrients
Nom court de la revue :
Nutrients
Numéro :
14
Date de publication :
2022-05-17
ISSN :
2072-6643
Mot(s)-clé(s) en anglais :
glycation
Maillard reaction
carboxymethyllysine
lysine
sRAGE
Maillard reaction
carboxymethyllysine
lysine
sRAGE
Discipline(s) HAL :
Sciences du Vivant [q-bio]
Résumé en anglais : [en]
N-carboxymethyl-lysine (CML) and other dietary advanced glycation end-products (AGEs) are chemically modified amino acids with potential toxicological effects putatively related to their affinity with the receptor for AGEs ...
Lire la suite >N-carboxymethyl-lysine (CML) and other dietary advanced glycation end-products (AGEs) are chemically modified amino acids with potential toxicological effects putatively related to their affinity with the receptor for AGEs (RAGE). The goal of this study was to determine the postprandial kinetics of CML in both rodents and humans and, in the latter, to evaluate their relationship with the soluble RAGE isoforms (sRAGE). Four gavage solutions containing different forms of CML were given to rats, and blood was collected over 8 h. Three different breakfasts containing dietary CML (dCML) were administered to 20 healthy volunteers, and blood was collected over 2 h. Concentrations of CML, CEL, and lysine were quantified in plasma and human meals by LC-MS/MS, and sRAGE was determined in human plasma by ELISA. The results showed that dCML did not affect the concentrations of circulating protein-bound CML and that only free CML increased in plasma, with a postprandial peak at 90 to 120 min. In humans, the postprandial plasmatic sRAGE concentration decreased independently of the dAGE content of the breakfasts. This study confirms reports of the inverse postprandial relationship between plasmatic free CML and sRAGE, though this requires further investigation for causality to be established.Lire moins >
Lire la suite >N-carboxymethyl-lysine (CML) and other dietary advanced glycation end-products (AGEs) are chemically modified amino acids with potential toxicological effects putatively related to their affinity with the receptor for AGEs (RAGE). The goal of this study was to determine the postprandial kinetics of CML in both rodents and humans and, in the latter, to evaluate their relationship with the soluble RAGE isoforms (sRAGE). Four gavage solutions containing different forms of CML were given to rats, and blood was collected over 8 h. Three different breakfasts containing dietary CML (dCML) were administered to 20 healthy volunteers, and blood was collected over 2 h. Concentrations of CML, CEL, and lysine were quantified in plasma and human meals by LC-MS/MS, and sRAGE was determined in human plasma by ELISA. The results showed that dCML did not affect the concentrations of circulating protein-bound CML and that only free CML increased in plasma, with a postprandial peak at 90 to 120 min. In humans, the postprandial plasmatic sRAGE concentration decreased independently of the dAGE content of the breakfasts. This study confirms reports of the inverse postprandial relationship between plasmatic free CML and sRAGE, though this requires further investigation for causality to be established.Lire moins >
Langue :
Anglais
Audience :
Internationale
Vulgarisation :
Non
Établissement(s) :
Université de Lille
CHU Lille
CHU Lille
Date de dépôt :
2023-11-15T04:10:27Z
2024-01-15T14:15:52Z
2024-01-15T14:17:30Z
2024-01-15T14:15:52Z
2024-01-15T14:17:30Z
Fichiers
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