Identification of proteins involved in the ...
Type de document :
Article dans une revue scientifique: Article original
DOI :
Titre :
Identification of proteins involved in the anti-inflammatory properties of Propionibacterium freudenreichii by means of a multi-strain study
Auteur(s) :
Deutsch, Stéphanie-Marie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Mariadassou, Mahendra [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Nicolas, Pierre [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Parayre, Sandrine [Auteur]
Chercheur indépendant
Le Guellec, Rozenn [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Chuat, Victoria [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Péton, Vincent [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Le Maréchal, Caroline [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Burati, Julien [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Loux, Valentin [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Briard-Bion, Valérie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Jardin, Julien [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Plé, Coline [Auteur]
Centre d’Infection et d’Immunité de Lille - INSERM U 1019 - UMR 9017 - UMR 8204 [CIIL]
Foligne, Benoit [Auteur]
Centre d’Infection et d’Immunité de Lille - INSERM U 1019 - UMR 9017 - UMR 8204 [CIIL]
Jan, Gwénaël [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Falentin, Hélène [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Mariadassou, Mahendra [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Nicolas, Pierre [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Parayre, Sandrine [Auteur]
Chercheur indépendant
Le Guellec, Rozenn [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Chuat, Victoria [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Péton, Vincent [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Le Maréchal, Caroline [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Burati, Julien [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Loux, Valentin [Auteur]
Mathématiques et Informatique Appliquées du Génome à l'Environnement [Jouy-En-Josas] [MaIAGE]
Briard-Bion, Valérie [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Jardin, Julien [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Plé, Coline [Auteur]
Centre d’Infection et d’Immunité de Lille - INSERM U 1019 - UMR 9017 - UMR 8204 [CIIL]
Foligne, Benoit [Auteur]

Centre d’Infection et d’Immunité de Lille - INSERM U 1019 - UMR 9017 - UMR 8204 [CIIL]
Jan, Gwénaël [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Falentin, Hélène [Auteur]
Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf [STLO]
Titre de la revue :
Scientific Reports
Pagination :
46409
Éditeur :
Nature Publishing Group
Date de publication :
2017
ISSN :
2045-2322
Mot(s)-clé(s) :
propionibacterium freudenreichii
bactérie lactique
bactérie probiotique
caractérisation de souche
méthode d'identification
santé humaine
nutrition
protéine
bactérie lactique
bactérie probiotique
caractérisation de souche
méthode d'identification
santé humaine
nutrition
protéine
Mot(s)-clé(s) en anglais :
anti inflammatoire
identification de souche
probiotique
lactic acid bacteria
human health
protein
identification de souche
probiotique
lactic acid bacteria
human health
protein
Discipline(s) HAL :
Sciences du Vivant [q-bio]/Alimentation et Nutrition
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Sciences du Vivant [q-bio]/Microbiologie et Parasitologie
Sciences du Vivant [q-bio]/Ingénierie des aliments
Sciences du Vivant [q-bio]/Microbiologie et Parasitologie
Résumé en anglais : [en]
Propionibacterium freudenreichii, a dairy starter, can reach a population of almost 109 propionibacteriaper gram in Swiss-type cheese at the time of consumption. Also consumed as a probiotic, it displaysstrain-dependent ...
Lire la suite >Propionibacterium freudenreichii, a dairy starter, can reach a population of almost 109 propionibacteriaper gram in Swiss-type cheese at the time of consumption. Also consumed as a probiotic, it displaysstrain-dependent anti-inflammatory properties mediated by surface proteins that induce IL-10 inleukocytes. We selected 23 strains with varied anti-inflammatory potentials in order to identify theprotein(s) involved. After comparative genomic analysis, 12 of these strains were further analysed bysurface proteomics, eight of them being further submitted to transcriptomics. The omics data werethen correlated to the anti-inflammatory potential evaluated by IL-10 induction. This comparativeomics strategy highlighted candidate genes that were further subjected to gene-inactivationvalidation. This validation confirmed the contribution of surface proteins, including SlpB and SlpE, twoproteins with SLH domains known to mediate non-covalent anchorage to the cell-wall. Interestingly,HsdM3, predicted as cytoplasmic and involved in DNA modification, was shown to contribute toanti-inflammatory activity. Finally, we demonstrated that a single protein cannot explain the antiinflammatoryproperties of a strain. These properties therefore result from different combinationsof surface and cytoplasmic proteins, depending on the strain. Our enhanced understanding of themolecular bases for immunomodulation will enable the relevant screening for bacterial resources withanti-inflammatory properties.Lire moins >
Lire la suite >Propionibacterium freudenreichii, a dairy starter, can reach a population of almost 109 propionibacteriaper gram in Swiss-type cheese at the time of consumption. Also consumed as a probiotic, it displaysstrain-dependent anti-inflammatory properties mediated by surface proteins that induce IL-10 inleukocytes. We selected 23 strains with varied anti-inflammatory potentials in order to identify theprotein(s) involved. After comparative genomic analysis, 12 of these strains were further analysed bysurface proteomics, eight of them being further submitted to transcriptomics. The omics data werethen correlated to the anti-inflammatory potential evaluated by IL-10 induction. This comparativeomics strategy highlighted candidate genes that were further subjected to gene-inactivationvalidation. This validation confirmed the contribution of surface proteins, including SlpB and SlpE, twoproteins with SLH domains known to mediate non-covalent anchorage to the cell-wall. Interestingly,HsdM3, predicted as cytoplasmic and involved in DNA modification, was shown to contribute toanti-inflammatory activity. Finally, we demonstrated that a single protein cannot explain the antiinflammatoryproperties of a strain. These properties therefore result from different combinationsof surface and cytoplasmic proteins, depending on the strain. Our enhanced understanding of themolecular bases for immunomodulation will enable the relevant screening for bacterial resources withanti-inflammatory properties.Lire moins >
Langue :
Anglais
Comité de lecture :
Oui
Audience :
Non spécifiée
Vulgarisation :
Non
Références liée(s) :
Source :
Fichiers
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- https://doi.org/10.1038/srep46409
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- 2017_Deutsch_et_al-Scientific_Reports_1.pdf
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