Intra-Sample Heterogeneity of Potato Starch ...
Type de document :
Article dans une revue scientifique: Article original
DOI :
Titre :
Intra-Sample Heterogeneity of Potato Starch Reveals Fluctuation of Starch-Binding Proteins According to Granule Morphology
Auteur(s) :
Helle, Stanislas [Auteur]
Unité de Glycobiologie Structurale et Fonctionnelle - UMR 8576 [UGSF]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Bray, Fabrice [Auteur]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Putaux, Jean-Luc [Auteur]
Centre de Recherches sur les Macromolécules Végétales [CERMAV ]
Verbeke, Jérémy [Auteur]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Flament, Stéphanie [Auteur]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Rolando, Christian [Auteur]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
D'HULST, Christophe [Auteur]
Unité de Glycobiologie Structurale et Fonctionnelle - UMR 8576 [UGSF]
Szydlowski, Nicolas [Auteur correspondant]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Unité de Glycobiologie Structurale et Fonctionnelle - UMR 8576 [UGSF]

Unité de Glycobiologie Structurale et Fonctionnelle - UMR 8576 [UGSF]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Bray, Fabrice [Auteur]

Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Putaux, Jean-Luc [Auteur]
Centre de Recherches sur les Macromolécules Végétales [CERMAV ]
Verbeke, Jérémy [Auteur]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Flament, Stéphanie [Auteur]
Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Rolando, Christian [Auteur]

Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
D'HULST, Christophe [Auteur]

Unité de Glycobiologie Structurale et Fonctionnelle - UMR 8576 [UGSF]
Szydlowski, Nicolas [Auteur correspondant]

Miniaturisation pour la Synthèse, l’Analyse et la Protéomique - UAR 3290 [MSAP]
Unité de Glycobiologie Structurale et Fonctionnelle - UMR 8576 [UGSF]
Titre de la revue :
Plants
Pagination :
324
Éditeur :
MDPI
Date de publication :
2019-09
ISSN :
2223-7747
Mot(s)-clé(s) en anglais :
starch granule
starch
potato
Solanum tuberosum
proteomics
amylopectin
amylose
starch
potato
Solanum tuberosum
proteomics
amylopectin
amylose
Discipline(s) HAL :
Chimie/Polymères
Sciences du Vivant [q-bio]/Biochimie, Biologie Moléculaire/Génomique, Transcriptomique et Protéomique [q-bio.GN]
Sciences du Vivant [q-bio]/Biologie végétale/Botanique
Sciences du Vivant [q-bio]/Biochimie, Biologie Moléculaire/Génomique, Transcriptomique et Protéomique [q-bio.GN]
Sciences du Vivant [q-bio]/Biologie végétale/Botanique
Résumé en anglais : [en]
Starch granule morphology is highly variable depending on the botanical origin. Moreover, all investigated plant species display intra-tissular variability of granule size. In potato tubers, the size distribution of starch ...
Lire la suite >Starch granule morphology is highly variable depending on the botanical origin. Moreover, all investigated plant species display intra-tissular variability of granule size. In potato tubers, the size distribution of starch granules follows a unimodal pattern with diameters ranging from 5 to 100 µm. Several evidences indicate that granule morphology in plants is related to the complex starch metabolic pathway. However, the intra-sample variability of starch-binding metabolic proteins remains unknown. Here, we report on the molecular characterization of size-fractionated potato starch granules with average diameters of 14.2 ± 3.7 µm, 24.5 ± 6.5 µm, 47.7 ± 12.8 µm, and 61.8 ± 17.4 µm. In addition to changes in the phosphate contents as well as small differences in the amylopectin structure, we found that the starch-binding protein stoichiometry varies significantly according to granule size. Label-free quantitative proteomics of each granule fraction revealed that individual proteins can be grouped according to four distinct abundance patterns. This study corroborates that the starch proteome may influence starch granule growth and architecture and opens up new perspectives in understanding the dynamics of starch biosynthesis.Lire moins >
Lire la suite >Starch granule morphology is highly variable depending on the botanical origin. Moreover, all investigated plant species display intra-tissular variability of granule size. In potato tubers, the size distribution of starch granules follows a unimodal pattern with diameters ranging from 5 to 100 µm. Several evidences indicate that granule morphology in plants is related to the complex starch metabolic pathway. However, the intra-sample variability of starch-binding metabolic proteins remains unknown. Here, we report on the molecular characterization of size-fractionated potato starch granules with average diameters of 14.2 ± 3.7 µm, 24.5 ± 6.5 µm, 47.7 ± 12.8 µm, and 61.8 ± 17.4 µm. In addition to changes in the phosphate contents as well as small differences in the amylopectin structure, we found that the starch-binding protein stoichiometry varies significantly according to granule size. Label-free quantitative proteomics of each granule fraction revealed that individual proteins can be grouped according to four distinct abundance patterns. This study corroborates that the starch proteome may influence starch granule growth and architecture and opens up new perspectives in understanding the dynamics of starch biosynthesis.Lire moins >
Langue :
Anglais
Comité de lecture :
Oui
Audience :
Internationale
Vulgarisation :
Non
Projet ANR :
Source :
Fichiers
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6784226/pdf
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